Hvad er Tai Chi

Tai Chi kan forklares på mange måder. Her fortæller fire medlemmer af Aarhus Taiji Quan, hvordan de oplever Tai Chi

Inger:  – Tai Chi bliver en del af livet

Hvorfor dyrke tai chi? Tja – hvorfor spise, sove og trække vejret?
Tai chi bliver en del af livet – en livsform – og hvis man af en eller anden grund holder en længere pause, kommer man til at savne træningen.
I starten kan bevægelserne og teknikken med at ”tænke sig ned i underlaget” virke lidt fremmedartet, men snart opleves det helt naturligt, og man opdager, at man lige så stille forbedrer balancen, får stærkere ben, bliver god til at koncentrere sig – og man lærer at koordinere arme og ben i vanskelige bevægelsesmønstre.
Nogle kan bedst lide at øve sig i kampkunst ved at udføre partnerøvelser. – Jeg selv holder mest af at lave form; der opstår en fornemmelse af at have fuld kontrol over kroppen og en følelse af ro og harmoni. Når man udfører formen i en gruppe, kan man fornemme en fælles energi, og det er meget meget dejligt!
Inger Bloch, f. 1938

Bent: – Der falder en velgørende ro over mig

Man bliver aldrig færdig med at lære taiji, men jeg har fra første dag glædet mig ved harmonien i bevægelserne og synes, at det er sjovt og udfordrende at arbejde med at udføre og koordinere dem rigtigt. De bedste øjeblikke oplever jeg, når jeg laver form og har min fulde opmærksomhed rettet mod at udføre den rigtigt. Så lukker jeg verden ude; jeg får en form for musisk oplevelse, og der falder en velgørende ro over mig.
Bent, f. 1927

Janne: – Mærke en stor forandring i kroppen

På opfordring af en veninde, startede jeg på taiji undervisning i februar 2000.
Jeg havde på daværende tidspunkt intet kendskab til taiji og undrede mig over, hvad de meget langsomme bevægelser kunne være godt for.
Efter nogen tids træning begyndte jeg at mærke en stor forandring i kroppen.
Mine ben føltes tunge som stolper og jeg følte mig utrolig stærk. Jeg blev fuld af energi og overskud, og følte en dyb ro i kroppen
Dette fascinerede mig meget og jeg har dyrket taiji lige siden.
Hvis jeg ikke får lavet taiji regelmæssigt, kan jeg mærke, at mit energiniveau falder.

Når man dyrker taiji får man opladet sine ”batterier” og kroppen kommer i balance.
Janne, f. 1962

 

Susie: – Så giver det en behagelig ro og ret så ømme ben til tider…

Tai chi er for mig en forunderlig oplevelse, vores træning tager afsæt i klassiske principper som vi forsøger at integrere i løsneøvelser og form – det arbejde er altid i bevægelse, pludseligt mærker man en forandring finde sted, noget man måske har ”kæmpet” med længe, og man får måske et øjebliks oplevelse af at ”væren” kan være noget helt andet – til trods for at man jo bare står på sine to ben!

Jeg synes det er smukt at langsomheden er så grundlæggende, og så giver det en behagelig ro og ret så ømme ben til tider…

Vi har to meget dedikerede og rigtigt dygtige undervisere Karsten Bruun Jakobsen og Tao Jin Fen, som skaber et godt træningsmiljø for os – og en forening som holder videoaftener, fællesspisning etc. Derudover er vi så super priviligerede at Wee Kee Jin kommer 2 gange om året fra New Zealand og laver workshop. Det er en kæmpe chance for at fordybe- og udvikle sig.
Wee Kee Jin har også en camp i Auckland hvert år med intens træning, jeg tog dertil i ´08 og nød at suge til mig og træne med andre fra NZ og Europa i en hel måned. Det var fantastisk og kan klart anbefales !
Susie f.1972 (Startede hos Karsten & Tao i 1998)

 

Mange former for Tai Chi

Der er mange stilarter indenfor Tai Chi. I Aarhus Taiji Quan dyrker vi Yang stil efter Zheng Manqing (Ching Man Ching) traditionen.

Du kan læse mere om de forskellige former for Tai Chi på den engelske del af Wikipedia. Du kan også læse en mere kortfatte intro på den danske del af Wikipedia.